HBK:s aktuella och tidigare repertoar

 

Äntligen, äntligen en konsert vi inte behövde inställa. Och det blev inte vilken konsert som helst utan körens 125 års jubileumskonsert. Kören ville slå det stort då vi äntligen kunde fira våra 125 åren. Vi fick med oss gymnastiktruppen Apollot från Keravan voimistelijat som hade själv gjort koreografin till "Så skimrande var aldrig havet", vilket hela konserten började med. Vilken WAU-effekt det blev genast från början! Konserten hölls i Dickursby nya kyrka. Kyrkans akustik fick mycket positiv respons av sångarna, det var lätt att sjunga i kyrkan. Konserten innehöll sångarnas favoriter såsom "Helsinge polska", "Under häggarna" och "On suuri sun rantas autius" och några nya sånger valda av dirigenten Emmi Saulamaa såsom "Ave Generosa". Emmi satt denna gång själv som åhörare då hon firar mammaledighet och Kirsi Tunkkari, dirigentvikarien, fick "slå fart" i kören. Fart blev det för Kirsi, då i "Jos sä olet minun" körens solist Rami överraskade Kirsi med att bjuda henne upp till dans. Som tur fick Kirsi en liten paus efter dansen då det kom följande överraskning, för publiken, då Tomas Takolander fd. dirigent började sjunga "Luuriallallei" från sin plats i publiken. Kören stämde in och kanske det även var någon i publiken som följde Tomas försång. Tomas dirigerade även sin egen komposition "Rannalla". Konsertens officiella del avslutades i två sånger av jubileumskören då även fd. sångare steg upp på scenen. Som encore fick publiken höra "May it be". Det kändes som en fin avslutning för den fina konserten. Nu ser vi ännu framemot att ha två julkonserter i december. Julen är snart här.


Våren och hösten 2020 blev synnerligen underliga terminer vad som gäller körlivet som även hela samhället. Tyvärr blev vi tvungna att inhibera  Hotdogs och Harmonier supékonserten, vårkonserten, resekonserten, tävlingsresan till Italien och till sist även julkonserterna pga. av Covid-19 pandemin. Många fina sånger fick vi börja på att öva men som vi aldrig fick uppträda med till vår trogna publik.

Vi ger dock inte upp, utan planerar verksamheten vidare. Året 2021 fyller Helsingebyhdens kör 125 år. Detta kommer vi att fira hela året och firandet kulminerar i ett jubileumskonsert tillsammans med Ecoro kören från Esbo och Bulevardens kammarmusiksällskapets orkester från Helsingfors i Tempelplatsens kyrka 9.10.2021 då vi framförs bl.a. Faurés Requiem. Även en vårkonsert ute i det gröna och förstås den traditionella julkonserten är med i planerna. Året 2021 blir ett bättre år, det tror vi starkt på!


Hösten 2019 får koristerna gräva fram Benjamin Brittens A Ceremony of Carols verket. För att lugna ner de nästan rockiga tonerna i Britten sjunger kören även traditionella julsånger på julkonserten Ljus i mörka tider. Konserten sjungs två gånger, först i Åggelby kyrka 5.12. och sedan 14.12. i Helsinge kyrka S:t Lars. I den senare konserten har kören igen glädjen att få sjunga tillsammans med klara unga röster då Vanda Lucia med följe medverkar i konserten.


Våren 2019 hade vi glädjen att få samarbeta med den finlandssvenska popartisten Sandra Långbacka och konserten hölldes med pompa och ståt i Kulturhuset Martinus. Repertoaren var tu delad. Den första delen bjöd på klassisk körsång med bl.a. Five Hebrew lovesongs. Den andra delen av konserten kördes igång av Sandra. Kören sjöng både ensam och tillsammans med Sandra poppigare repertoar. Kören, tillsammans med Sandra, kommer att åka på turné i september till Ekenäs och Lojo med To my Love konsertens repertoar.


Hösten 2018 fick kören den stora glädjen att få en kvinnlig ny dirigent, Emmi Saulamaa. Med Emmis ledning övade kören in traditionella julsånger, både i bekanta som nyare arrangemang. 


Våren 2018 har kören en vikarierande dirigent, Tomas Takolander, som är välkänd för sitt folkmusik intresse. Därmed kommer kören att under våren bekanta sig med folkmusikens underbara värld och sjunger en del sånger på finska. Kören sjunger flera av Tomas egna arrangemang vilket gör sjungandet ännu mer krävande, men roligt.


Hösten 2017 satsade kören på sin första tävlingsresa till Spanien, Canta al Mar, och repertoaren dit. Repertoaren är en del av vårkonserten. En höstkonsert i S:t Lars kapellet hölls 12.10.2017 inför tävlingsresan.

Julkonsertens repertoar innehöll Benjamin Brittens A ceremony of Carols Op. 28 i sin helhet. Därtill sjöng kören några sånger av J. Linkola: Joulun muisto, Adam och Eva, Så stillnade byn, Årets mörkaste natt, Nog är det ändå jul och Esmeraldas bön och några traditionella godingar därtill.


Våren 2017 kommer att erbjuda både profan och sakral musik för vår publik. 3.3.2017 välkomnar vi våren med en supékonsert i restaurang Kaisaniemi. Då är det dags för Vårens första gök!

Årets vårkonsert ska vara i form av en kyrkokonsert. Konserten hålls 20.5.2016 i Helsinge kyrka S:t Lars.


År 2016 firade Helsingebygdens kör rf. sitt 120 års jubileumsår, hipp hipp HURRAA!!

Under våren satsade kören att öva in ett digert repertoar av både gamla godingar som kören sjungit under de senaste 10 åren men även en massa, även mycket krävande, nyheter. 28.5.2016 firades körens mäktiga årsringar med pompa och ståt i Malms kulturhus med en Jubileumskonsert med både inbjudna gäster och förstås våra trogna anhängare.

Konserten var en blandning av klassisk körsång (bl.a. Sortunut ääni, I Seraillets have, Så skimrande var aldrig havet)  och underhållning (bl.a. Diamonds are forever, May it be, Seasons of love, Joyful joyful). Efter pausen hade vi den stora äran att tillsammans med forna Helsingebygdens körs sångare stämma in i två sånger, Uti vår hage och Fragancia, vilka även finns i körens stamrepertoar. Det blev en stämningsfull stund för alla deltagare!

Under höstterminen klingade julsångerna på Helsinggård. Även då övades en del av sångerna utantill. 14.12.2016 bjöd kören på en julkonsert i Heliga Hjärtats kapell och 17.12.2016 i Helsinge kyrka S:t Lars där även Vanda Lucia med följe medverkade. Årets julrepertoar var enligt dirigenten en sillsallad, en balndning av många olika stilar. Efter konserterna gav även åhörarna positiv respons för en mångsidig repertoar och enligt dem "visste man aldrig hurdan följande sång kommer att vara". Repertoaren bestod av några bekanta sånger från tidigare konserter och en hel del nya. Bl.a. följande sånger fanns i repertoaren Never do a tango with an eskimo, This little babe, Bogoroditsé Devo, Joulun muisto, Nog är det ändå jul och Winter wonderland medley.

Ett fint och givande 120 års jubileumsår!


Året 2015 julkonserter, Det hände sig en julenatt – HBK sjunger Öhrwall, gavs den 14 december i Heliga hjärtats kapell i Helsingfors och den 19 december i Helsinge kyrka S:t Lars. Kyrkan var som vanligt fullsatt! Kören bjöd på en samling julsånger i Anders Öhrwalls arrangemang.

Repertoaren var en blandning av traditionella och litet mera okända sånger. Sångerna uppfördes mestadels på svenska, en del av sångerna var engelska carols och amerikanska negro spirituals. I sina arrangemang har Anders Öhrwall (1932-2012) fått in en annorlunda twist även om den traditionella stämningen finns kvar. Alla åhörare hittade säkert sin egen favorit bland det mångsidiga utbudet!

Som musiker medverkade flöjtisten Elina Tyni, oboisten Soineli Suomela samt pianisten Gustav Nyström, alla professionella musiker.


Körens klassiska linje fick sin fortsättning i två konserter våren 2015, HBK- med toner av Jean Sibelius, vars 150-års- jubileum firades år 2015. Konserterna gick av stapeln lördagen den 9 maj i Sibbo kyrka samt onsdagen den 13 maj i Helsinge kyrka.

För att inte göra en likadan Sibeliuskonsert som alla andra körer, hade HBK försökt ta med möjligast mycket av hans repertoar med svensk lyrik.  Vissa var små traditionella folkvisor och dikter, som Sibelius tonsatt, medan andra var långa och krävande klassiska körverk. Därtill framförde kören några av hans allra mest kända verk, såsom hymnen ur Finlandia samt Rakastava-sviten med operasångerskan, alten Malin Döragrip och HBK-tenoren Markku Lehikoinen som solister. Malin framförde ännu några sånger som solonummer, bl.a. den välkända Lasse liten, som fick publiken att dra på smilbanden.

Repertoaren återspeglade ett utdrag ur Sibelius´ över 90 år långa liv och var därför av ytterst olika karaktär. Mycket handlade om fosterlandet och viktiga händelser i Sibelius´ liv.


På våren 2015 koncentrerar sig HBK på två olika slags konsert. I mars kommer vi att ordna middagskonserten Vårens första gök i restaurangen Kaisaniemi. I Kaisaniemi kommer repertoaren att bestå av lättare musik framfört av hela kören men även av mindre ensemblen. Allsång med middagsgästerna kommer vi inte heller att glömma.

I konserten i maj kommer HBK att hylla Jean Sibelius 150 års jubileum. Repertoaren innehåller både svensk och finsk musik av Sibelius.


Höstterminen 2014 var en termin med spännande erfarenheter och julstämning. HBK fick åka på en konsertresa till Krakow i Polen. I den vackra Mariakyrkan i Krakow framförde HBK tillsammans med Byåsens sangkor från Norge, Manskören Cantorums från Sverige och ungdomsorkestern Krakowska Mloda Filharmonia  W.A. Mozarts Requiem.
Den traditionella julkonserten "En skimrande jul" hade i år en traditionell repertoar med bl.a. Hiljainen joululaulu, Det är en ros utsprungen, Ej upplysta gårdar, Betlehems stjärna, När juldagsmorgon glimmar, Nu tändas tusen juleljus. Några nya bekantskaper så som Shepherd´s joy, jesus draw me ever nearer, African Alleluia och A celtic silent night hämtade också julstämningen till både publik som korister.

 


Våren 2014 övar HBK in en vårkonsert repertoar med Filmmusik. Kören kommer att åka på en konsertresa till Krakow, Polen, hösten 2014 för att sjunga Mozarts Requiem tillsammans med nordiska och polska körer under ledning av en polsk dirigent. Övningarna inför Krakow konserten börjar redan under vårens lopp.


Höstterminen 2013 hade HBK flera små uppträdanden med varierande repertoar från Helsingemusik till pop och rock. Kören uppträdde bl.a. på Helsinggårds 100 års jubileumsfest och Svensk träff i Helsinge skola. HBK deltog även på Vanda sång- och musikförbundets gemensamma julkonsert. 21.12.2013 var det dags för körens egen julkonsert. Temat för i år var "En julhälsning till hela världen". Sångerna var julsånger från olika delar av världen: Afrika, Asien, Europa och Norden. Kören uppträdde med bl.a. Amuworo ayi otu nwa, Pasko Na Naman, Jajang Jajang, Ahgi Jesu, Feliz Navidad, Dejlig er Jorden och Sydämeeni joulun teen.


Våren 2013 var det dags för Evert Taube sånger. Det blev de mest kända Taube sånger såsom Så skimrande var aldrig havet, Så länge skutan kan gå, Byssan Lull, Flickan i Havanna, Fragancia mm. HBK hade glädjen att få samarbeta med Kent Sjöman, Juha Mäntylä och Pentti Hildén.


"Julens glada bud" julkonserten 22.12.2012 var enligt dirigenten en sillsallad av de mest traditionella julsånger på svenska, engelska, tyska och finska. På repertoaren stod När det lider mot jul, Sylvias julvisa, Ding dong! Merrily on high, Away in a manger, Es ist ein Ros entsprungen, Stille Nacht och Jouluhymni.


Art goes Kapakka 16.8.2012 var HBK:s kick off för hösten. Kören sjöng tillsammans med ca 90 andra körer och ensemblen en gemensam finsk repertoar innehållande sånger såsom Suomen laulu, Finlandia hymni, Kesäpäivä Kangasalla, Oman kullan silmät mm. HBK hade två egna uppträdanden där var det vårens pop- och rockrepertoar som gällde t.ex. Rock around the clock,  California dreaming och The Loco-motion.

Under höstterminen kommer kören att öva in både nya och gamla bekantskaper av julsånger inför julkonserten 22.12. i Helsinge kyrka S:t Lars. Sångerna sjungs på finska, svenska, engelska och tyska.


Mångsidig repertoar, det kan man säga om HBK:s vårtermin 2012. Körens tema för i år är Moderna mässor och det får vi vara med om i april då vi får sjunga en ny svensk mässa i Malms kyrka 21.4.. I maj har vi glädjen att samarbeta med Lovisakören och åker på en konsertresa till Lovisa med lite poppigare repertoar. Vasa körfestival, även den i maj, kommer att vara avslutning på körens vårtermin. I Vasa kommer HBK att både höras och synas, var än vi går, står eller sitter, det kan vi lova!


HBK satsar helhjärtat på målmedveten programplanering som på alla sätt skall kännas motiverad både för sångarna och för körens publik. Under år 2011 fokuserar HBK på pop och rock. Detta har redan lett till en bejublad konsert i slutet av maj 2011 i konserthuset Martinus med musik av bl.a. STING, ABBA, Paul McCartney, Elton John och Olle Adolphson. Under hösten 2011 kommer kören att ta sig an nya populärmusikutmaningar genom att öva in ett helt nytt julkonsertprogram.


Höstens 2010 gjorde HBK mässan Stenens lovsång av  Maria Hulthén och Kristina Sandgren Furberg på svenska dagen den 6.11. 2010. Det fint klingande nya S:t Lars kapellet i Helsinge kyrkoby var fullsatt och kören fick väldigt positiv feedback efter konserten av sin tacksamma publik.

Den redan traditionella julkonserten fokuserade julen 2010 på bekanta julsånger men även på ett antal nya julsånger i moderna arrangemang.


HBK:s stamrepertoar uppdateras årligen i september. Den omfattar nu 36 av körens favoriter som framförts de senaste åren vid olika tillfällen och konserter. Stamrepertoaren används alltid då kören träffas vid sidan om övningarna tex. vid sitsar, körlägren, körresor osv.

Stamrepertoarens första sång är självfallet körens lystringssång Den sång är oss kär. Andra för koristerna kära sånger är Himlens oro, Fragancia, Das Königslied, Helsinge-polska, Kom du ljuva hjärtevän, Tule tule kultani, Nocturne och många fler...