Klicka på ikonen ovan för att komma till körens Instagramsida

120-åringen i fullt språng

17.08.2016 kl. 20:02
Helsingebygdens kör har under sitt 120 års jubileumsår hunnit med mångt och mycket och ännu har vi mycket som händer.

Man kunde ju tro att 120 år på nacken skulle sakta ner farten men för Helsingebygdens kör är det tvärtom, farten ökar för varje år som går.

I maj firade vi våra 120 år med en jubileumskonsert i Malms kulturhus. Läktarna var fulla av vår trogna publik och glädjande många inbjudna gäster hade också tagit sin väg till konserten.

Konserten blev en succé och sångarna fick höra glädjande mycket positiv respons av åhörarna. En succé blev även jubileumskören där flera forna Helsingebygdens körsångare trädde fram på scenen med oss som nu står i leden. Tillsammans sjöng vi Fragancia och Uti vår hage. Flera av de  forna sångarna hade svårt att hålla sina tårar borta under sången, så känslofyllt var det att tillsammans låta sången klinga ut i salen.

På konserten medverkade även Patrick Henriksen som konferencier, Joonas Mikkilä vid pianot och Emma Klingenberg med sin otroliga röst som solist.

Efter den lyckade konserten var det dags för en jubileumsfest. Festen firades i Helsinge skolas festsal med en stor och glad skara av sångare, forna sångare, vänner och bekanta. Under kvällens program kunde man bara undra vilka otroligt begåvade personer vi har bland våra sångare. Vi fick njuta av både duetter och skådespel. Festens sista timmar fick vi dansa våra fötter ömma med ett liveband, underbart slut på en otroligt fin dag!

I juni åkte största delen av sångarna till Karleby för FSSMFs sångfest. Helsingebygdens kör deltog i både de gemensamma storkonserterna och gav en egen promenadkonsert i biblioteket i Karleby. Promenadkonserten drog mera åhörare än vi förväntade oss, staden var ju full av sjungande körer och ensembler, så det var trevligt att vi inte behövde sjunga för en tom sal. Efter konserten hade några åhörare berättat för vår dirigent, Kristian Nyman, att detta var det bästa de hört hittills i Karleby. Förbundskonserten på lördagen blev en fin blandning av dryckessånger sjungna av manskörerna, Erna Tauros sånger sjungna av damkörerna och opera- och operettsånger av de blandade körerna. Då alla körerna stämde in i de gemensamma sångerna kunde man känna armarna få gåshud, så maffigt var det.

De "proffsiga" körernas kvälls- och nattkonserter var njutbara och det var många Helsingebygdens körsångare som njöt av dessa varje kväll.

När något man gått och väntat på länge äntligen kommer, så brukar det även vara snabbare slut än man önskar. Så även sångfesten. Om fem år, då det igen är dags för sångfesten, behöver vi inte åka längre än till Helsingfors. Ska bli intressant att se vad Helsingfors kan bjuda oss körsångare.

Men var står vi nu, vad har vi kvar av körens jubileumsår? Väldigt många trevliga sångtillfällen, det kan jag avslöja. Nu som närmast, redan IMORGON, kommer Helsingebygdens körs sångare att samla sig med flera tusen andra som älskar att sjunga, på domkyrkans trappa i Helsingfors kl. 19:00 för att delta i Körrundan i Art goes kapakka. Publiken får njuta av nio gemensamma sånger för alla körer och efter det sprids körerna och ensemblerna runt om i Helsingfors terasser, barer och restauranger för att sjunga ut i sina ca 15 minuter långa minikonserter. Helsingebygdens kör kommer att uppträda kl 21:00 på Rymy-Eetu och Erottajan aurinkoterassi och kl. 22:30 på Belge bar & bistro. Kom och lyssna på oss och på flera andra körer, nu finns det att välja emellan!

Följ med oss på vårt jubileumsår på www.hbk.fi. Ifall du också älskar att sjunga och vill verkligen satsa på att bli ännu bättre körsångare, kom med! Insjungning för nya sångare ordnas nästa veckas torsdag 25.8. kl. 18:00 på Helsinggård. Välkommen!

Nina Knuters